неділю, 2 серпня 2015 р.

Римські канікули. Giardino Roseto Comunale di Roma

Я мало пишу про свої римські канікули, але це не означає, що враження чи спогади мої поблідли.. я все ще хочу повернутись туди.. на довший час..
Троянда для Риму -квітка особлива, римляни нагороджували трояндами за видатні заслуги. Вінком з троянд прикрашали голову переможця.Троянда була емблемою, свого роду орденом хоробрості. У квітні — травні в Римі влаштовували свято троянд — «розалії».У римських будинках часто вішали над столом гілку троянди або зображували її на стелі як символ того, що говорилось за столом під трояндою — секрет. З тих пір зберігся вираз: «Я тобі сказав під трояндою», по-латині: «sub rosa dictum» Споживання великої кількості троянд патриціями і імператорським двором призвело до виникнення «розаріумів», садів з самих лише  троянд різних сортів, і навіть на полях, замість хліба, стали  їх вирощувати
.Під час автомобільної екскурсії Римом з Мауріціо( я вже розповідала тут )- запримітила недалеко  від Circo Massimo - Міський Сад Троянд ( Giardino Roseto Comunale di Roma ) . Розташований по дорозі до пагорба Авентіно , і розділений на дві частини, по обидві сторони від via Murcia- він став метою нашої прогулянки наступного дня. І це ж треба - ми прийшли туди пішки від Piazza di Spagna і встигли- за 15 хвилин до закриття!!!!! це успіх- бо я мріяла зробити фото на фоні троянд і розпач- а як встигнути за такий час все побачити?????


В давнину на цьому місці розташовувався храм богині Флори , кажуть, що пелюстки троянд використовували для запаху- щоб нейтралізувати сморід кінського гною при перегонах на колісницях  в Circo Massimo.  В 1964 році прилегла до саду троянд територія була віддана під кладовище Єврейської громади . У той час римський Сад Троянд знаходився на Colle Oppio , але пізніше був зруйнований під час Другої Світової Війни. А коли єврейське кладовище перенесли в Верано , територію парку знову повернули саду.
  Сьогодні в розарій росте біля 1100 видів троянд.. на жаль, ми не змогли ні побачити , ні сфотографувати й половини... просто бігали там, а де-не-де я  граціозно падала на траву для фото))







 Іноді нам для щастя вистачає кількох хвилин ... і залишаються спогади- тонкий п'янкий  аромат римських троянд...



8 коментарів :

  1. Олю, так добре, коли людина наділена талантом помічати прекрасне навколо себе, отримувати насолоду від життя, цінувати кожну радісну хвилину. Рада за тебе, фото чудові, модель - красуня!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую, Мрійниця моя люба!!! життя навчило мене тішитись навіть митям радості- ціную кожен день

      Видалити
  2. Чудове місце для фотосесії )))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ладна була йти до нього купу кілометрів)) головне- встигли)

      Видалити
  3. Олю, дуже люблю читати твої описи, від них завжди так тепло і затишно, ти як ніхто вмієш помічати красу, наповнювати її своєю любов"ю та віддавати ці почуття нам.
    Було дуже цікаво, дякую. Квіти чарівні, шкода, що у вас було так мало часу.
    "Граціозно падала на траву" - повеселило)))

    ВідповістиВидалити
  4. Олю, дуже цікава розповідь, прекрасні фото.
    Бажаю ще не один раз повернутися в те місце, де так добре)

    ВідповістиВидалити
  5. певно аромат дивовижний...
    обов'язково треба повертатися - дорого вже ж знаєте))

    ВідповістиВидалити
  6. Оля, ты такая красивая на фотографии..Прическа очень стильная! )))))
    Цветы просто волшебные :)

    ВідповістиВидалити